VAD SKA MAN ODLA I KRISTIDER?

VAD SKA MAN ODLA I KRISTIDER?

För dig som är ny på odling – Börja odla sådant som är enkelt att sköta. Potatis, kål och kaloritäta basgrödor är en bra start. Därefter kan du lägga till frukt och grönsaker som du gillar.

Att skapa din egen “överlevnadsträdgård” är för vissa en härlig hobby som ökar livskvaliteten men kan också vara en nödvändig och konkret förberedelse inför de potentiellt tuffare tider som vi verkar vara på väg mot. Men varför är en trädgård bra för överlevnaden – och var ska du börja?

Överlevnad eller “survivalism” har på senaste tidigt blivit populärt. Världsekonomin vinglar men överlevnadskit, överlevnadsverktyg, i princip alla slags överlevnadsutrustning säljer i rekordfart. Många anser att det är dags att reagera och agera. De som vill slippa köphetsen har börjat överväga att starta en överlevnadsträdgård. Vissa av dem bestämmer sig till och med för att börja leva avskiljt, eller “off grid” som man kan kalla det. Även om det är svårt att komma på den bästa genomförbara strategin så är det uppenbart att det inte är särskilt klokt att vara helt oförberedd.

Pandemin, Ryssland/ukraina-kriget och andra katastrofer påminner oss om hur bräckligt vårt samhälle är. Vi överutnyttjar vår planet och förr eller senare måste vi skörda det vi sått. Vi alla har nog fattat att vår värld är en instabil plats. Världens ekonomi vacklar och naturkatastrofer blir allt vanligare och mer destruktiva. Det finns nästan otaliga tillvägagångssätt och strategier för hur man kan undvika att vara hjälplös och sårbar i en kris. Jag tror på det gamla ordspråket: “Hoppas på det bästa, förbered dig på det värsta”.

Vad är en överlevnadsträdgård?

En överlevnadsträdgård är mer än att odla ett par ätbara växter på din bakgård. Det är tänkt att ge dig och din familj tillräckligt med mat för att överleva eller till och med leva i överflöd om “SHTF” (Shit hits the fan).

Det är dock inte en exakt vetenskap. Det är ganska komplicerat att beräkna hur mycket kalorier, vitaminer, mineraler, fetter och kolhydrater din familj behöver. Dessutom kan du inte exakt förutsäga dina skördar så du behöver också förlika dig med att endast gå på uppskattningar och estimat. Men i slutändan kan du bara dra nytta av denna satsning.

Varför du bör odla en överlevnadsträdgård

Det bästa med överlevnadsträdgårdar är att du kan njuta av fördelarna varje år. Det är inte en färdighet eller ett verktyg som är inlåst i din källare tills det blir nödläge. I grund och botten kan du skörda dina belöningar nästan omedelbart, så fort dina första plantor mognar. Din överlevnadsträdgård kommer att vara användbar i goda tider och avgörande i tider av nöd.

Egenodlad frukt och grönsaker är överlägsna de som är konventionellt odlade

Och du kommer att upptäcka de rika smakerna av hemodlad mat. Dessutom är den vanligtvis mer näringstät dvs att det innehåller fler vitaminer, mineraler och andra näringsämnen än i butiksköpta motsvarigheterna.

Bra för hälsan

Att vistas utomhus är bra för ditt skelett. Vi behöver D-vitamin och vi producerar det när vår hud nås av solstrålarna. Du får också en dos träning vilket är bra för dina muskler och för ditt hjärta. Du kan till och med sänka ditt blodtryck! Utomhusaktiviteter är bra för att lindra stress.

Du behöver inte oroa dig för tillgång till färsk mat om “SHTF”.

Nu är vi tillbaka där vi började. Mat och vatten är högsta prioritet i överlevnadssituationer och med en blomstrande överlevnadsträdgård kan du hålla dig lugn, analysera situationen och undvika att få panik.

Överlevnadsträdgårds-layout – 8 tips

Trädgårdsarbete kan tyckas vara ett enkelt arbete men tro mig, det är det inte. Särskilt om du planerar att odla en överlevnadsträdgård som (nästan) fullt ut kan försörja din familj om det skulle behövas. Det finns så många saker som kan gå fel: skadedjur, insekter, infertilitet i marken, drag och många andra saker som kan förstöra dina grödor.

Därför måste du planera noggrant och sedan planera igen. Här är en handfull tips för att undvika nybörjarmisstag.

1. Odla vad du tänkt äta

Ganska ofta väljer nya trädgårdsmästare växter som är lätta att odla utan att tänka på vad deras familj gillar att äta. Vissa människor gillar inte vissa grönsaker så överväg smaken också. I nöden ska vi inte vara kräsna, men det är onödigt lidande när det finns mer smakfulla alternativ.

2. Odla mat rik på kalorier

Grönsaker och frukter är en lågkalorimat, men vissa av dem har fler kalorier än andra. Om du väljer fel skulle du behöva mycket, och jag menar verkligen mycket grönsaker för att ge tillräckligt med kalorier. Så börja med grönsaker med högt kaloriinnehåll som potatis och bönor.

3. Välj de enklaste grönsakerna att odla

Det tar ett par säsonger att lista ut vilka växter som skulle trivas i din överlevnadsträdgård. Din kunskap räknas, men det gör också marken, eller klimatet, eller lokala skadedjur och sjukdomar. Om du börjar med grönsaker som är relativt lätta att odla minskar du risken för att misslyckas.

4. Tänk på lokala klimat- och markegenskaper

Detta är ett enkelt men nödvändigt krav. Sydasien kan ha en anmärkningsvärd mångfald av växter, men de flesta av dem kommer inte att växa i Stockholm eller Uppsala. Så spela säkert och välj växter som är kända för att trivas där du bor.

5. Gör en plan för varje säsong (om möjligt)

Färsk mat är det bästa så det är en bra idé att lägga strategier och odla växter som producerar under olika årstider.

6. Välj växter som är lätta att lagra eller konservera

Förutom olika årstider kan du också använda olika metoder för att konservera din mat. Vanligtvis inkluderar dessa metoder att lagra den i rotkällare, torkning, konservering, jäsning och frysning.

7. Använd öppna pollinerade frön

Öppna pollinerade frön gör att du kan samla och spara frön till nästa säsong.

8. Ge jorden näring

Även om du har rik jord kommer dina grödor gradvis att tömma den på näringsämnen. Så du bör överväga att producera kompost eller på något annat sätt att gödsla din jord.

Basgrödor

Det finns inga förbjudna frukter eller grönsaker för din överlevnadsträdgård men du kan inte odla dem alla. Du vill skapa en trädgård för att försörja din familj så du måste börja med basgrödor och sedan lägga till andra frukter och grönsaker som du gillar. De bästa basgrödorna är kaloritäta och lätta att odla, skörda och lagra.

Potatis och sötpotatis

Potatis är förstahandsvalet när det kommer till basföda då det är en viktig del av kosten över hela världen. Det är lätt att odla, lätt att förvara och du kan förbereda det på många sätt. Med andra ord kan du helt enkelt inte ha en fantastisk överlevnadsträdgård utan potatis.

Sötpotatisen är inte alls en typ av potatis men det är nyttigt och gott. Om du bor i varmare klimat är sötpotatis en utmärkt basgröda.

Bönor

Det finns ett brett utbud av bönor men de flesta av dem innehåller liknande näringsämnen. De innehåller mycket kalorier, komplexa kolhydrater, proteiner och järn. Varje sort har specifika klimatkrav så gör lite forskning innan du väljer typ för din trädgård. Om de förvaras på rätt sätt kan de i princip inte bli dåliga.

Majs

Spannmål är också en oundviklig del av din överlevnadsträdgård. Det finns dussintals sorter och några av dem är goda att äta och andra behöver malas för att göra mjöl. Majs och bönor kan växa tillsammans. Men du behöver rik jord för det eftersom majs kräver mer kväve och fosfor.

Vintersquash

Vintersquash är rik på fibrer och vitaminer C, B6 och A. Olika sorter kräver olika klimat. Vissa sorter lagras bättre än andra. Den kan skivas och torkas. På så sätt kan du förvara den i lufttäta burkar under mycket lång tid.

Kål

Kål är kungen av så kallade korsblommiga grönsaker. Broccoli, grönkål, blomkål och brysselkål är nära släkt med kål och de är alla rika på vitaminer. Jag valde kål för en överlevnadsträdgård på grund av dess köldhärdighet och mångsidighet. Du kan äta den rå eller tillaga den. Fermenterad kål eller surkål är ett bra sätt att konservera kål. Fermenteringsprocessen främjar tillväxten av naturliga probiotika.

Kål är låg i kalorier men mycket rik på vitamin C och K.

Slutord

Att odla en överlevnadsträdgård är ett krävande projekt. Det blir motgångar och problem på vägen. Det finns en myriad av alternativ men du bör alltid börja dina planer med basgrödor. De är som en grund för byggnaden: om du hoppar över den kan hela strukturen kollapsa. När du väl har ställt in planen för basgrödor kan du välja en mängd olika alternativ för att uppgradera din trädgård.

Även om det inte kommer att bli en smidig och lätt resa kommer fördelarna och tillfredsställelsen att uppväga alla svårigheter. Ju tidigare du börjar desto bättre.

Carla Lovén

Carla Lovén

"Prepare for the worst, expect the best". Jag bor ihop med min man Samuel, våra två barn och hund. Jag är en sann vardagspreppare som brinner för planering, odling och segling. Här tipsar jag om allt från redskap till kunskap om vardagsprepping.