KRISPLAN FÖR DITT HUSDJUR | SÅHÄR PREPPAR DU FÖR DIN PÄLSKLING

KRISPLAN FÖR DITT HUSDJUR | SÅHÄR PREPPAR DU FÖR DIN PÄLSKLING

Inkludera ditt husdjur i din prepping genom att se över ditt lager av hållbar mat (torrfoder och konserver), extra vatten, första hjälpen-kit och en strategi för avfallshantering.

När man pratar om att preppa och planera för samhällskriser så är det sällan som det inkluderar våra kära husdjur. Vid stora samhällskriser eller naturkatastrofer har man sett att många tyvärr överger sina husdjur. På samma sätt som du behöver ha ett lager av genomtänkta livsmedel med lång hållbarhet för dig själv så behöver du även bunkra upp för ditt husdjur.

Steg 1: Lagra mat och vatten till ditt husdjur 

De flesta katastroforganisationer, som Röda Korset och FEMA, rekommenderar att ha minst 3 dagars nödmat hemma. Jag hävdar att du bör lagra mat för minst 30 dagar i ditt prepping-förråd. Detta gäller även för dina husdjur om du skulle behöva ta skydd i den egna bostaden. 

LAGRING AV DJURFODER 

Det som gäller för lagring av mat till människor gäller även för husdjursfoder. Torrfoder har lång hållbarhet och finns i många olika varianter. Konserver är det enklaste alternativet, är bakteriefritt och smakrikt precis som färskfodret. Du behöver ha framförhållning och bunkra ett lager mat för ditt husdjur. Oöppnade torrfoder brukar ha en hållbarhet på mellan 12-18 månader medan oöppnade konserver har en hållbarhet på 2 år från tillverkningsdatumen. Du kan även frysa in hundmat.

VATTEN 

Ditt husdjur ska alltid ha tillgång till färskt vatten. På samma sätt som det är livsviktigt att du lagrar vatten åt dig själv behöver du lagra vatten åt ditt husdjur. I normala fall behöver en hund 50 ml vatten per kg kroppsvikt och dygn. Detta kan variera beroende på ras, säsong, päls och temperatur. En katt behöver 20-50 ml vätska per kroppsvikt per dygn. Vatten i PET-Flaskor måste roteras. Vattnet blir inte dåligt, men plastflaskorna kommer så småningom att läcka. Av denna anledning måste du rotera ditt vattenlager. En bättre lösning är att lagra vatten i vattendunkar i bra kvalitet speciellt framtagna för långtidslagring av vatten. Till skillnad från PET-flaskor eller billiga plastflaskor så kommer vattendunkar inte att sönderfalla och börja läcka. Du kan lagra vatten i dessa i många år utan att behöva rotera. Men rekommendationen är ändå att rotera vattnet var sjunde månad för att undvika bakterietillväxt i vattnet. 

Steg 2: Förbered ett första hjälpen-kit till ditt husdjur. 

Det mesta som ingår i ett första hjälpen-kit för människor gäller även för djur men det finns ytterligare saker som du kan behöva lägga till i ditt husdjurs-kit.

Bl.a: 

  • Fästingplockare
  • Luskam
  • Steril gasbinda 
  • Steril kompress 
  • Plåstertejp 

Jag har hittat ett färdigt första hjälpen-kit hos VetZoo som är just framtaget för hund och katt så att du kan hantera eventuella akuta skador.

Steg 3: Gör en plan för vad du ska göra av avfall

Förhoppningsvis har du redan en plan för vad du ska göra av mänskligt avfall (separat inlägg om det kommer inom kort). För att hantera ditt husdjurs avfall behöver du ha lagrat stora mängder av: 

Extra hundpåsar 

Kattsand 

– Tidningspapper. Din hund kan “gå på toaletten” på den samt att det kan rivas sönder och användas som substitut till kattsand ifall det skulle ta slut. 

Steg 4: Gör en “Bug Out Bag” för ditt husdjur

Om du är ny på temat prepping så kanske uttrycket “Bug Out Bag” låter domedagsaktigt men det är helt enkelt en väska som du har förberett, som innehåller allt du behöver, för att överleva en kris. Detta är något som alla borde ha packat! I väskan behöver du inkludera: 

  • Vakuumförpackad mat till ditt husdjur 
  • Vatten 
  • Vattenreningstabletter
  • Halsband och koppel
  • Extra ID-hundbrickor
  • Leksak (om du vill) 

Och som alltid, “prepare for the worst hope for the best”. Det finns ingen anledning att få panik om du har förberett dig väl. Glöm inte att samla ditt husdjurs dokument på en säker plats och överkurs är att öva krishantering med din hund. Mer om det i ett annat inlägg inom kort.

Köper du en produkt efter att ha klickat på en länk så får vi ibland en del av intäkten. Läs mer om vår policy kring sponsrade länkar

Carla Lovén

Carla Lovén

"Prepare for the worst, expect the best". Jag bor ihop med min man Samuel, våra två barn och hund. Jag är en sann vardagspreppare som brinner för planering, odling och segling. Här tipsar jag om allt från redskap till kunskap om vardagsprepping.