DIN GUIDE TILL KONSERVER OCH PREPPING

DIN GUIDE TILL KONSERVER OCH PREPPING

Exempel på bra konserver och färdigmat att köpa är köttgrytor, bönor, soppor, grönsaker och konserverad frukt. Konserver är ett bra alternativ till nödmat i krissituationer. Du behöver konserver som mättar och som bidrar med proteiner, kalorier, fett, fibrer och andra viktiga näringsämnen.

När det kommer till att bygga upp ett lager av nödmat för krissituationer så kommer konserver och färdigmat att vara dina bästa alternativ. Här kommer fem tips för dig som är osäker på vad du ska köpa eller för dig som vill lära dig mer.

ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV KONSERVER OCH FÄRDIGMAT
Innan du springer ut till affären finns det några saker som du kan tänka på när det kommer till att preppa med konserver.

VILKEN SLAGS MAT
“Vilken typ av mat ska jag köpa?” Detta är utan tvekan den första frågan folk ställer. Och mitt svar är superenkelt. Öppna dina köksskåp och titta på dina hyllor för att se vilken mat du redan har. Den mat som du redan har är också maten som du gillar, är van vid och som din kropp behöver. Ett nödlager av mat är helt enkelt en utökning av det du redan har. Om du gillar kycklingnudelsoppa, köp mer av det. Om du inte gillar bönor, köp inte det. En del av anledningen till att du bör köpa det du gillar är att denna mat inte varar för evigt och kommer att behöva roteras någon gång. Det betyder att när det närmar sig sitt utgångsdatum kan du äta det istället för att slänga det eftersom du inte gillar det.

VARIERA
Du kommer att vilja ha en mängd olika konserver bunkrade i ditt förråd. Jag vet att det här går emot det jag skrev i stycket ovan om att bara köpa det du gillar, men låt mig förklara. Om du bara har en eller två sorters konserver förvarade kommer du snabbt att bli trött på menyn. Den andra anledningen är att du kanske inte får alla dina näringsbehov med dessa två saker. I en överlevnadssituation kan du behöva hålla för näsan och äta något du inte gillar för att se till att du får näring.

VARFÖR DU BÖR LAGRA KONSERVER
Konserverad mat fungerar som bra överlevnadsmat av flera anledningar.

Priset
Det första skälet är att det är otroligt prisvärt. Även när det inte finns till reapriser är konserver fortfarande ett billigt alternativ. Om du shoppar runt kan du hitta erbjudanden hela tiden. Detta gäller särskilt i bulkbutiker där du kan fynda stora backar med konserver. Jag brukar själv fynda skafferimat på Matsmart som är en onlinebutik där du kan införskaffa bl.a “nödmat” till riktigt bra priser. Vill du ha konserver specifikt så har de en avdelning för just detta HÄR.

Lång hållbarhetstid
De flesta konserver har utgångsdatum på minst ett år om inte två eller fler. Och när de förvaras på rätt sätt kan konserverade varor hålla långt över sina bäst före-datum.

När “SHTF” (Shit hits the fan) kanske du inte kan gå till affären på ett tag Att kika in i sitt förråd och se mat som har flera års lång hållbarhet inger en ganska trygg känsla.

Ingen kylning
När SHTF har du kanske inte ström, vilket innebär att du inte kan hålla maten kyld. Att konserver håller sig bra länge utan att hållas kyld är en ganska bra deal.

Att förvara burkar på torr och sval plats hjälper till att förlänga deras hållbarhet.

Ingen tillagning krävs

Om möjligheterna för att använda ditt kök inte finns pga tex elavbrott (mikrovågsugnen eller spisen) så kan du äta konserver direkt ur burken, eller lyxa till det med snabb tillagning i stormkök.

Lagring
Eftersom konserver inte kräver kylning, frysning eller speciella förpackningssteg är den otroligt lätt att förvara. De kan köpas i affären och ställas i källaren eller skafferiet så fort du kommer hem. Det blir inte mycket enklare än så!

Olika storlekar
Konserver och färdigmat kan komma i flera olika storlekar. Detta gör att du enkelt kan anpassa portionsstorlekar utifrån dina behov. Men en annan anledning till att ha olika storlekar på burkar har inget med portionsstorlekar att göra utan själva burken. Efter att innehållet har ätits upp kan du tvätta ur burken och använda dem för att samla upp vatten, som kamin, trygghetslarm, transportmedel för eld, ljushållare och många fler användningsområden!

BÄSTA KONSERVER FÖR ÖVERLEVNAD – TOPPVAL

Nedan listar jag fem alternativ för konserver och färdigmat att fylla på med. Valen baseras mer på mattypen snarare än varumärket. Så, byt ut varumärken baserat på vad du och din familj gillar. En måltid som din familj är van vid kan vara mycket tröstande under svåra tider.

Gulaschsoppa – Mest mättande

Köttgrytor som exempelvis gulaschsoppa är laddade med kolhydrater, fett och protein. Nästan allt som en kropp behöver med stora bitar av potatis, morötter och kött som gör dig mätt. Förutom att vara otroligt mättande på egen hand kan den användas som bas för andra recept. Genom att servera den med ris eller bönor kommer denna burk kunna mata flera personer.

Många gillar oxgryta av ovanstående skäl. Det är en av de måltider som “fastnar på dina revben”, vilket gör att du känner dig mätt hela dagen. Ett knep jag har hittat med dessa stora burkar är att addera ett par koppar vatten för att tunna ut grytan utan att påverka smaken så mycket. Detta gör att du kan mata fler personer ur en enda burk och hjälper dig att minska natriumhalten per portion.

Fördelar

  • Mycket mättande
  • Räcker för flera personer
  • Innehåller kött och grönsaker
  • Kan användas för att smaksätta andra rätter
  • Kan köpas i stora burkar.
  • Kräver inget extra vatten

Nackdelar

  • När man äter det kallt stelnar mycket av fettet i bitar

Bönor i tomatsås – bra även kallt

Bönor, en basvara i prepperns skafferi! Detta beror på att det är en bra källa till fiber (och protein), smakar bra och kan användas som utfyllnad eller tillägg till andra livsmedel. Jag är säker på att de finns där ute men jag har ännu inte träffat en prepper som inte har bönor i sitt förråd.

Fördelar

  • Fyllning
  • Bra protein- och fiberkälla
  • Kan läggas till andra rätter
  • Smakar lika gott kallt som uppvärmt

Nackdelar

  • För mycket fibrer kan orsaka “magproblem”.

Konserverad kött och fisk – Mångsidigt protein

Det finns en hel del olika alternativ att välja mellan såsom, makrill, sardiner, fläsk, tonfisk m.m. Tonfisk är tex en stor källa till protein, omega 3-fettsyror och B-vitaminer. Många tycker om tonfisk och använder den på olika sätt som att äta den direkt från burken eller göra en smörgås.

Fördelar

  • Ger protein
  • Kan tillsättas i många olika rätter
  • Kan göras till smörgåsar för en snabb måltid

Nackdelar

  • Tonfisk innehåller miljöfarliga ämnen och det är därför det rekommenderas att bara äta det en gång i veckan

Grönsaker och frukt

När färska livsmedel inte är tillgängliga kan du med hjälp av vissa konserverade grönsaker och frukter ändå få i dig viktiga näringsämnen. Trots att konserverade grönsaker och frukter inte alls har lika många näringsämnen som färska är det bättre att få i sig några än inga.

Konserverade grönsaker går utmärkt att använda som tillbehör och utfyllnad i huvudmåltiden.

Den söta smaken av konserverad frukt blir en trevlig njutning när du bara äter överlevnadsmat och när andra desserter är svåra att få tag på. För ett hälsosammare alternativ, se till att välja frukt som är konserverad i juice och vatten istället för sirap.

Fördelar

  • Kan användas utfyllnad i måltider. Tillhandahåller vissa näringsämnen som annan konserverad mat inte bidrar med.

Nackdelar

  • Inte lika hälsosamt som färska grönsaker och frukt

Gräddig svampsoppa

Även om detta kan ätas som det är så är det inte så mättande. Den främsta anledningen till att jag lade till den här på listan är att den är fantastisk på att smaksätta eller förtjocka andra rätter.

Till exempel kan nudlar i sig vara ganska intetsägande. Men lägg till en burk gräddig svampsoppa och det smakar genast mycket bättre! Svampsoppa är väldigt populärt i preppingförråd.

Fördelar

  • Smaksätter många sorters maträtter
  • Kan användas som bas eller förtjockningsmedel för andra soppor

Nackdelar

  • Är inte “ensamt” mättande
  • Kräver tillagning för bästa resultat

KAN DU ÄTA KALL SOPPA?

Utan tvekan kan du äta kall soppa. Faktum är att all konserverad mat är säker att äta direkt från burken. Men att värma eller laga den kommer att göra den godare!

FINNS DET NACKDELAR MED ATT ÄTA MAT FRÅN KONSERVER?

Ja. Många konserver är inte så hälsosamma eftersom de vanligtvis innehåller mycket konserveringsmedel som natrium (salt). En diet som endast består av konserver rekommenderas inte. Men det beror delvis på att vår kost under normala tider består av snabbmat och andra högtillverkade produkter.

KAN DU ÄTA KONSERVER EFTER UTGÅNGSDATUM?

De flesta konserver är fortfarande goda långt efter utgångsdatumet. Äldre konserver smakar kanske inte lika fräscht men kan vara helt ok att äta. Här är några tecken som tyder på att en burkmat INTE bör ätas.

  • Utbuktningar var som helst på burken
  • Lock som kan tryckas ner och sedan “poppa upp” Läckande burkar
  • Rost på utsidan eller insidan av burken.
  • Bucklor nära sömmarna eller locket
  • Mat som luktar illa vid öppning
  • Ett högt väsande ljud eller mat som trycks upp från burken vid öppning
  • Missfärgningar på maten eller vätskan

SLUTSATS
Konserverad mat är utmärkt prepping-mat som är enkelt, billig och snabb. Dessutom har den lång hållbarhet vilket är en viktig faktor. Konserver bidrar med de kalorier vi behöver för att klara oss igenom en eventuell samhällskris.

Köper du en produkt efter att ha klickat på en länk så får vi ibland en del av intäkten. Läs mer om vår policy kring sponsrade länkar

Carla Lovén

Carla Lovén

"Prepare for the worst, expect the best". Jag bor ihop med min man Samuel, våra två barn och hund. Jag är en sann vardagspreppare som brinner för planering, odling och segling. Här tipsar jag om allt från redskap till kunskap om vardagsprepping.