9 ST AVGÖRANDE NÖDVATTENLÖSNINGAR

9 ST AVGÖRANDE NÖDVATTENLÖSNINGAR

Om Sh*t hits the fan (“SHTF”) är det i de allra flesta fall vatten som bör prioriteras. För en rutinerad prepper är det något som har prioriterats långt innan en potentiell SHTF-situation. Vatten är förutom syre den mest avgörande faktorn för överlevnad. För många människor runt om i världen som har svårt med åtkomst till färskt vatten så är det deras mest värdefulla vara. Faktum är att färskt, tillgängligt dricksvatten utgör mindre än 1% av allt vatten på planeten. Utan det kommer vi bokstavligen att dö inom några dagar. Och ändå, i västvärlden, tar vi det helt för givet.

Vi slösar bort det, häller det i avloppet, låter våra kranar rinna, vattnar våra gräsmattor med det och spolar till och med ner det i våra toaletter. Vi tänker sällan på hur livet skulle vara utan det eftersom allt vi behöver göra är att sätta på kranarna och en oändlig mängd av det rinner ut! Men tänk om din kran helt plötsligt skulle sluta att leverera?

Tänk om du inte kan spola din toalett eller vattna din trädgård? Tänk om du plötsligt inte har möjlighet att duscha, borsta tänderna eller laga mat, diska, tvätta eller…dricka ett glas vatten? Mat är ofta det man fokuserar på när det börjar pratar prepping men vatten förbises alltför ofta trots vikten av det. Självklart så är konserver och andra förnödenheter också viktiga, men vatten är DET viktigaste att ha till hands. Du kan leva utan mat ett bra tag om det behövs, men inte utan vatten.

Om du inte vet var du ska börja så har jag sammanställt en lista på 9 steg som du omgående kan checka av för att säkerställa din- och din familjs tillgång till rent, drickbart vatten.


1. Ha alltid med dig en vattenflaska

Det är ett litet (och enkelt) steg, men att alltid ha en flaska vatten med dig är en utmärkt första prepping-regel. Krissituationer kan inträffa när du är på resande fot när du är i din bil, i vildmarken eller bara hemifrån.

Vilken vattenflaska som helst duger, men om du vill öka din säkerhet, överväg att investera i en LifeStraw Go vattenflaska. Lifestraw-flaskans filtreringssystem säkerställer att du kan fylla på din flaska och filtrera vattnet från nästan vilken vattenkälla som helst!

Jag har personligen alltid LifeStraw-vattenflaskor i bilen som kan användas i nödsituationer. Utöver det har jag en i nödväskan i min mans lastbil och en för vardagsbruk på vandringar. Det ger mig extra sinnesro att veta att om vi dricker upp allt vatten så kan vi fylla på min flaska med vatten från nästan vilken källa som helst och det kommer att vara säkert att dricka.


2. NÖDVATTEN I BILEN

Statistiskt sett är det mer sannolikt att du råkar ut för en nödsituation när du är i bilen än när du är hemma eller till fots. Bilen kan pajja, du kanske går vilse, strandar eller får slut på bensin. Det kan också inträffa en större samhällskris medan du sitter i bilen som gör att du blir stillastående. Var du än kör fast, kan du fastna där ett tag, så förvara alltid lite färskt dricksvatten i din bil.

Om du ska på en familjeresa, ta med minst en liter för varje person i din familj (inklusive husdjur) så bör du vara väl rustad för att hantera att bli strandsatt i ett några timmar.

På grund av ändrade temperaturer och risken för att kemikalier i plast läcker ut i vattnet bör du byta vattnet i din bil minst en gång varannan månad. Jag har själv en 1,5L flaska vatten i min bil som jag roterar regelbundet, ihop med min tomma LifeSaver® Liberty™ flaska.

3. Förvara vatten i en vattendunk

Att förvara mycket vatten hemma är absolut prepping-prio för att säkerställa din familjs överlevnad under några dagar eller till och med veckor. Även om det inte räcker att lagra vatten enbart för att försörja dig på obestämd tid eller till och med på lång sikt, kan det betyda skillnaden mellan liv och död om något stort skulle hända som avskärmar dig från din vanliga källa.

Ju mer vatten desto bättre. Kom ihåg att du behöver vatten för fler ändamål än att dricka, så förvara så mycket du kan. Du bör använda livsmedelsklassade vattendunkar av plast för att säkerställa att kemikalierna som finns i vanliga plastflaskor inte läcker ut i ditt vatten! Jag använder förutom plastdunkar även steriliserade glasflaskor för att lagra vårt nödvatten.

Vatten ska förvaras mörkt och svalt! Om du har ont om utrymme kan du vara kreativ och förvara ditt lager under sängen, i garderober, skåp eller investera i att köpa hyllor för syftet.

Satsa gärna på dunkar i olika storlekar där du köper några som är lätta att bära (5-10L) om du skulle behöva ta dig till- och från en vattenkälla till fots. Det finns också speciallösningar som tex en LifeSaver Cube. Det är ett riktigt bra vattenfilter, som är både robust och enkelt att bära med sig. Det kan filtrera upp till 5 000 liter rent vatten och rymmer 5L vatten. Filtret tar bort alla sorters obehagliga grejer såsom bakterier, virus, parasiter och mycket mer – utan några äckliga kemikalier eller behov av ström eller UV-ljus. Riktigt smidigt!


4. Se alltid till att din vattenkokare är full

Förutom ditt vattenlager som vi gått igenom ovan finns det andra ställen i ditt hem där du alltid kan ha lite extra vatten till hands. Din vattenkokare är en av dem. Ha som rutin att fylla på den varje gång du använt upp vattnet.


5. ROTERA OCH FYLL ISBRICKOR

Precis som att hålla din vattenkokare full, hjälper det också att hålla dina isbitsbrickor fulla. Överför sedan isbitarna till fryspåsar och fyll på dina isbrickor om och om igen. Detta kan verka obetydligt nu, men om och när “SHTF” så räknas varje droppe.


6. OM “SHTF” – FYLL SNABBT PÅ MED VATTEN

Om “SHTF” (Shit hits the fan) och du har turen att få lite varning och marginal att planera så fyll olika källor med så mycket vatten du kan, direkt! Och jag menar inte att gå ner till din närmaste ICA och slåss till döden om den sista flaskan Ramlösa. Jag menar slå på kranarna och fyll handfat, badkar, kastruller, kannor och hinkar medan du har chansen. Även om vattnet inte är tillräckligt rent för att dricka så kan det användas för att se efter sin hygien, vattna odlingskrukorna etc.


7. Satsa på regntunnor

Om du vill ta vattenlagring ett stort, praktiskt steg längre, investera i några regntunnor till din bostad. En typisk regntunna rymmer cirka 50 liter vatten, men det är möjligt att köpa tunnor som lagrar hundratals eller till och med tusentals liter vatten.

Även om detta vatten inte filtreras för mänsklig konsumtion så är det en fantastisk (gratis!) vattenkälla för att vattna din trädgård eller för att rengöra, bada och spola toaletten.

Du vill inte slösa bort något av ditt dricksvatten på dessa saker, så att ha massor av regnvatten lagrat hjälper till att lätta på lite tryck genom att ta hand om allt annat.


8. Vikten av drickbart vatten

NYA LifeSaver® Liberty™ är helt fantastisk. Det är världens första och enda bärbara vattenrenare som har en smart “inline-pump”. Den använder samma toppmoderna filtreringsteknologi som den ursprungliga Lifesaver Bottle för att inte bara skydda mot bakterier, utan också mot virus och protozoer. Trots att den är liten och lätt, är Liberty™ ändå superhållbar och lätt att använda. Med sugslangen med flottör kan du pumpa upp rent vatten från källor för att dricka direkt eller fylla dina kärl eller vätskeblåsa/vätskeryggsäck. Helt enkelt fantastiskt smidigt!

9. INVESTERA I ETT hem som har en egen sötvattenskälla

Mitt sista tips för ideal vattensäkerhet är definitivt den ultimata långsiktiga lösningen: Investera i ett hem som redan har sin egen sötvattenkälla.

Att ha tillgång till färskvatten utanför nätet är ett enormt steg mot vattensäkerhet. Om du kan och har möjlighet, överväg att köpa en fastighet med en personlig brunn eller en sötvattenskälla. Även om en potentiell risk är att din vattenförsörjning sinar under sommaren när du behöver det som mest så kan du planera för att ha tillräckligt vattenlager för att ta dig igenom de varmare månaderna genom att preppa vatten under de blötare månaderna. Det hjälper förstås om du följt ovan steg för vattenlagring för att ge dig själv ytterligare marginal.


Sov gott när du vet att du har din nödvattenförsörjning täckt

Där har du det: 9 enkla steg som du kan vidta för att preppa vattensäkerheten för dig och din familj. De flesta av dem kostar lite- eller inga pengar och kan göras med sådant som du redan har till hands. Välj vilka steg som fungerar för dig i din situation. Och kom ihåg att du KAN och BÖR vidta åtgärder för att säkerställa din familjs vattensäkerhet oavsett om du bor på 10 hektar eller i en liten lägenhet i stan. Börja var du än är. Vänta inte. Ta steg nu. Du vet aldrig hur morgondagen ser ut, men du kan redan idag ta kontroll över din prepping-situation och sova gott med vetskapen att du gjort det viktigaste.

Köper du en produkt efter att ha klickat på en länk så får vi ibland en del av intäkten. Läs mer om vår policy kring sponsrade länkar

Samuel West

Samuel West

Jag är uppvuxen i Boston och har ett genuint intresse för survivalism och krisplanering sedan barnsben då jag helst av allt campade och fiskade med min prepper-kunnige farfar. Jag har en bakgrund i elektroteknik och spenderar numera gärna min tid till i svenska skogar i minus 15 grader över en natt bara för att testa min utrustning.